Fredrik Sandberg/TT Av 8 151 sålda bostadsrätter i november gick 1 796 bostäder, 22 procent, för under utgångspris. Arkivbild.

I november såldes 1 796 bostadsrätter under utgångspris i Sverige. Det är den högsta nivån för månaden sedan 2013.

Det här kan vara ett tecken på att fler anpassar sina förväntningar till marknadsläget, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, som sammanställt siffrorna.

Bostadsmarknaden har haft en utmaning där många spetsat in sig på rekordnivåer. Sedan har det skett en justering i marknaden så att det är svårt att få rekordmycket.

Antalet bostadsrätter som såldes under utgångspris i november ökade med 7 procent jämfört med samma period förra året – från 1 682 till 1 796.

Ökningen är som störst i Västra Götalandsregionen, 21 procent jämfört med november i fjol. I Skåne var motsvarande ökning 6 procent. Stockholm däremot har en motsatt utveckling där antalet bostadsrätter som säljs under utgångspris har minskat med 18 procent.

Stockholmsmarknaden har börjat pigga på sig. Bland annat har utbudet börjat sjunka. Det var en väldigt stor oro i Stockholm förra hösten, och jämför man med det ser det bättre ut, säger Staffan Tell.

Totalt såldes 8 151 bostadsrätter i november, enligt Hemnet. Av dem gick 22 procent för under utgångspris, vilket var den högsta andelen sedan mars och en ökning med 6 procent jämfört med samma månad 2017.

Generellt är augusti en stark månad med många attraktiva bostäder och en relativt liten del som säljs under utgångspris, i år 15 procent.