Marcio Jose Sanchez/AP/TT Det är långt ifrån första gången som Facebook kan ha delat med sig av mer data från användare än brukligt. Arkivbild.

Facebook säger att bolaget upptäckt en sårbarhet i sitt system gällande delningen av bilder som kan ha påverkat 6,8 miljoner användare.

I ett blogginlägg skriver Facebook att de drabbade är användare som använt det sociala nätverket och gett tredjepartsapplikationer tillgång till privata bilder.

Vissa applikationer har då fått tillgång till långt fler foton än vad användaren har godkänt. Felaktigheten varade i tolv dagar, mellan den 13 september och 25 september i år.

I vanliga fall får apparna bara åtkomst till foton som har lagts upp på tidslinjen, men nu ska de ha fått åtkomst till foton som delats via “marketplace” och “Facebook stories”, samt inlägg som ännu inte publicerats.

Om en användare vill skapa ett inlägg med en bild så sparar Facebook en kopia av bilden innan inlägget laddats upp. Om användaren sedan tappar mottagningen eller går in på ett möte så finns kopian kvar även senare.

Buggen kan ha omfattat 1 500 applikationer som har byggts av 876 utvecklare.

“Vi är ledsna att det här har inträffat”, skriver Tomer Bar, teknikchef på Facebook, i blogginlägget.

Irlands dataskyddsmyndighet utreder sedan tidigare om företaget följer europeiska sekretessregler – och i den utredningen inkluderas nu även ärendet gällande bilderna.

Facebook kommer att arbeta tillsammans med utvecklarna för att radera bilder som de har fått tillgång till. Användare som drabbats kommer också att underrättas. Företaget rekommenderar även användare logga in i appar som de delat sina bilder med för att se vilka bilder apparna har tillgång till.